niedziela, 21 września 2014

Tahini i hummus wg. Samar Khanafer z Master Chef

Cytat dnia:
Jak slysza jak ftoś godo na rolada rulada to mie skrynco! 


      Wcześniej zrobiłam pastę tahini z podprażonego sezamu i oliwy, którą dodałam do hummusu na , który przepis jest poniżej :-)
http://masterchef.tvn.pl/samar-khanafer-kofta-hummus-tabbouleh,141555,n.html

HUMMUS
Hummus jest wszystkim dobrze znany i lubiany, to nic innego jak pasta z cieciorki.

Składniki:
1 szklanka cieciorki
2 łyżki tahini
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
mieszanka przypraw arabskich
sok z cytryny
1 granat
oliwa z oliwek.

Przygotowanie:
Cieciorkę namaczamy na noc. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy. (Na castingu mam już ugotowaną cieciorkę). Część wody odlewamy, ale nie wylewamy. Cieciorkę mielimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieszanką przypraw arabskich, tahiną i sokiem z cytryny. Mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Przekładamy do miseczki, polewamy oliwą z oliwek. Posypujemy ziarnami granatu.




Z pozostałego sezamu zrobiłam domową chałwę, masakra, jakie to pyszne! :-)
fotka jutro :-)

Miała być fotka chałwy ale kiszka, nie ma i nie będzie, zjedzona została migiem :-)

2 komentarze:

  1. Ależ bym spróbowała takiej domowej chałwy :D Z drugiej strony, na pewno nie na tyle, żeby ją samej robić... :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo jest dobra znika jednak zbyt szybko. Małyżonek zachwycony smakiem ale mielenie w młynku po łyżeczce sezamu wykończyło mnię nieco :-)

    OdpowiedzUsuń