środa, 3 września 2014

Chinese Scallion Flatbread


2 szklanki mąki
szklanka ciepłej wody
olej
pęczek szczypiorku
sól
pieprz


    Z wody i mąki zrobić pulchne ciasto. Natrzeć olejem i odstawić pod przykryciem na 30 minut.
Rozwałkować ciasto na grubość 2-3mm podsypując lekko mąką by nie przykleiło się do podłoża.
Posypać pokrojonym szczypiorkiem, solą i pieprzem.


Delikatnie zwijać ciasto w wałeczek


odcinać kawałki ciasta



wałkować, rolować i ponownie wałkować na cieniutki placuszek



Na patelni rozgrzać mocno niewielką ilość oleju i smażyć placuszki


Placki rwać i jeść gorące z sosami. 
Ja traktuję je jak normalne pieczywo, nakładam nadzienie i łamię na pół robiąc kanapkę :-)


Smażyłam placki na dwóch patelniach, ceramicznej i grillowej.
Z ceramiki ciasto bardzo chłonie tłuszcz, na grillu nie jest tak tłuste i nie przypieka się zbyt mocno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz