sobota, 17 maja 2014

Jak przygotować rdestowca

           Zioła zazwyczaj są tylko zaparzane, z rdestowcem japońskim postępujemy nieco inaczej, podobnie jak z przytuliną i skrzypem, zioło to musi się pogotować.

2 łyżki rozdrobnionego ziela rdestowca zalewam dwiema szklankami wrzątku.
naczynie zakrywam przykrywką i gotuję przez 20 minut.
Po tym czasie nie odkrywam go ale zaparzam w tym samym naczyniu przez 40 minut.
Napar nabiera pięknego i bardzo intensywnego koloru i jest gotowy do spożycia.

            Na raz można wypić ok. 100ml zioła, trzy razy dziennie, więc porcja, którą przygotowuję wystarcza na 2 dni. Zioło , które czeka na kolejny dzień, nie powinno być oddzielane (przecedzane) stoi sobie spokojnie i nabiera jeszcze większej mocy.
Najlepiej gdyby przebywało cały czas w ciepełku, więc po gotowaniu można przelać do termosu.


Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz