poniedziałek, 16 czerwca 2014

Truskawkowe crumble - ekspresowy deser na letni wieczór

    Crumble jedliśmy w chłodną niedzielną noc,
strasznie się nam wczoraj czegoś słodkiego zachciało, więc przetrzepałam szafki, a że miałam jeszcze pół kilograma truskawek, pomyślałam, że tak na szybko crumble upiekę.
Wieczór chłodny i nic nie przeszkodzi w konsumpcji czegoś na ciepło, a zapach gorących truskawek i kruszonki doprowadza ślinianki do obłędu :-)

Crumble to cudownie przepyszny deser na każdą porę roku, teraz latem można go robić z każdym owocem jaki nawinie się po rękę. Jesienią pyszny z kwaśnymi jabłkami i kruszonką z dodatkiem cynamonu :-)


Chrupiący rozpaćkaniec



 Składniki na kruszonkę:
100g mąki pszennej
100g płatków owsianych
150g masła
100g cukru

Składniki na nadzienie:
500g truskawek, świeżych lub mrożonych
1/4 szkl. cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki skrobi
otarta skórka z jednej cytryny

Naczynie, w którym będę robić deser smaruję masłem i wkładam do niego truskawki,
dodaję resztę składników i mieszam.
Składniki na kruszonkę pokroję i posypuję nią truskawki.

Piekę w 200 stopniach przez 30 minut.

Najlepiej smakuje gorące z gałką lodów i bitą śmietaną :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz