niedziela, 17 sierpnia 2014

Biała Pavlowa - australijski deser baletnicy :-)


Składniki:
- Beza:
- 4 białka
- 20-25 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka octu winnego z białego wina
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Krem:
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru kryształu
- 150 ml śmietany kremówki
- 15 ml whisky
- 25 dag serka mascarpone
- 40 dag owoców (truskawek; malin; jeżyn; jagód i porzeczek)


Sposób przyrządzania:

Zrób bezę:
białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Ocet winny i mąkę ziemniaczaną delikatnie wymieszaj z pianą.
Narysuj, na papierze do pieczeni ,a okrąg o średnicy 23cm.
 Wyłóż pianę wyłóż na papier i rozprowadź nożem w narysowanym okręgu.

Rozgrzej piekarnik do 140°C. 
Wstaw bezę do piekarnika i piecz na środkowej półce ok. 50 minut. Po 5 minutach pieczenia obniż temperaturę do 130°C. Po zakończeniu pieczenia wyłącz piekarnik i pozostaw w nim upieczoną bezę przez 5 godzin, nie otwierając drzwiczek (możesz zostawić ją na całą noc).

Zrób krem: żółtka utrzyj z połową cukru. Śmietanę ubij z cukrem kryształem i wymieszaj z żółtkami. Dodaj alkohol i połącz z mascarpone. Bezę połóż na talerzu (wcześniej usuń papier). Tuż przed podaniem wypełnij środek kremem, a na kremie ułóż owoce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz