piątek, 10 czerwca 2011

Sorbet truskawkowy

500g truskawek
1 cytryna
100g cukru
150ml wody
1 białko

Truskawki kroję na kawałki.
Ścieram skórkę z jednej dużej cytryny i wyciskam sok.
Zagotowuję wodę z cukrem.
Zmniejszam ogień i gotuję na małym ogniu przez ok. 10 min aż powstanie syrop.
Następnie wrzucam do niego truskawki, skórkę i sok z cytryny i gotuję aż truskawki zupełnie zmiękną.
Odstawiam je do ostygnięcia.
Zimne miksuję, czasem trzeba mus przetrzeć, a czasem nie - tu trzeba samemu ocenić, czy konsystencja nas zadowala.
Następnie ubijam białko, mieszam z musem.
Wstawiam do zamrażalnika. i co 20 minut mieszam go dokładnie widelcem.
Sorbet jest gotowy po 2 godzinach.

Dekoruję jakoś tam - dzisiaj zrobiłam sos czekoladowy (kakao, czekolada, masło, żelatyna, cukier) i gorącym polałam pokrojone banany.

Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz