sobota, 25 czerwca 2011

Cynamonowe poduszeczki drożdżowe Agusi

Bułeczki-poduszeczki to cudna pachnąca słodycz otoczona cieniutką chrupiącą karmelowo-maślaną skorupką z delikatnym, niezwykle puszystym i leciutkim wnętrzem :-)
 Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek

Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek

 
Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek

Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek


Przepis od AgusiH z http://www.kuchnianadatlantykiem.com/


1 tortownica 26 cm

1/2 szkl mleka
3 łyżki wody
1 duże jajko
1 i 1/2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
2 1/4 szkl mąki
3 łyżki cukru
1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży

1/3 szkl cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki roztopionego masła


METODA MANUALNA:
Drożdże rozpuścić w wodzie i odrobinie mleka, wymieszanej z 1 łyżką mąki i 1 lyżką cukru.
Odstawić na kwadrans. Resztę mąki wymieszać z solą. Wyrobić ciasto, dodając do mąki resztę mleka, cukru, jajko, rozpuszczone drożdże i na koniec roztopione masło. Zostawić przykryte do wyrośnięcia na ok.1 godz.

MASZYNA DO CHLEBA:
Nastawić na cykl wyrabiania ciasta, dodając składniki w/g instrukcji. Ciasto ma utworzyć w maszynie mięciusieńką sprężystą kulę, można dodać ewentualnie jeszcze 2-3 łyżki mleka. Pozostawić ciasto w maszynie do zakończenia cyklu (ok. 1 godz rośnięcia ciasta).

NASTĘPNIE:
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wymieszać cukier z cynamonem. Wlać
rozpuszczone masło do małej miseczki. Natłuszczonymi dłońmi wyjąć ciasto na wysypany mąką
blat. Lekko wyrobić. Podzielić na ok. 18-20 równych części, z których uformować małe kule. Zanurzać każdą kulę w rozpuszczonym maśle, a następnie obtaczać ze wszystkich stron w cukrze z cynamonem. Układać w jednej warstwie w tortownicy, tak aby było między bułeczkami odrobinę przestrzeni (ale mogą się trochę stykać, jak urosną - połączą się, mimo to po upieczeniu będą się bardzo łatwo oddzielać) . Zostawić do ponownego rośnięcia na ok.30 min. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30 min.

dodatkowe informacje
Jak przystało na poduszeczki są niezwykle mięciutkie i ze wszystkich stron otacza je cynamonowa mgiełka. Proszę odrywać palcami jeszcze ciepłe bułeczki i zajadać popijając zimnym mlekiem. Ponoć 1 poduszeczka (przy 20 porcjach) ma tylko 97 kcal.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz