sobota, 11 czerwca 2011

Omlet francuski

1 łyżka masła
2 jajka
2 łyżki mleka
1/2 łyżeczki cukru

Na patelni rozgrzewam masło.
Jajka wbijam do słoika, dodaję cukier, mleko i mocno potrząsam do uzyskania piany.
Na bąbelkujące masło wlewam zawartość słoiczka, poruszam delikatnie patelnią.
Czekam aż spód się usztywni, a wierzch przestanie być płynny.
Na jedną połówkę omletu układam wybrane dodatki,
przy pomocy łopatki omlet składam na pół, zsuwam na talerz, polewam sosem owocowym, oprószam cukrem pudrem i w parę minutek mam gotowe pyszne śniadanko :-)
Taki omlet bardzo dobrze smakuje w towarzystwie kompotu rabarbarowo-truskawkowego.


Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek 

 Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek

1 komentarz:

  1. Uwielbiam omlety szczególnie kakaowe z dużą ilością dżemu, tyle że osobno trzeba trzepać białko i żółtko + mąka ale są świetne. Zwykłe omlety nadziewam pomidorem smażonym z czosnkiem. Hm czosnkiem, taki nietakt. Razem z papryką. Całkiem znośne.

    OdpowiedzUsuń