Przepis pochodzi z książki " Słońce w słoikach" Ireny Gumowskiej:
"Porzeczki obrać z szypułek, umyć, dobrze odsączyć, zmiażdżyć, zmiksować lub przepuścić przez sokowirówkę.
Chodzi o otrzymanie możliwie gęstego soku.
Można np. zmiksowane owoce jeszcze przetrzeć przez sito.
Na 2 szklanki soku wziąć 65-75 dag cukru.
Sok przelać do miski ( makutry) i dosypując po trochu cukier, bez przerwy ucierać drewnianą pałką, aż cały cukier się rozpuści i galaretka zacznie się ścinać.
Wtedy przełożyć ją do słoiczków. "
No i zrobiłam - katorżnicza robota :-)
Najpierw męczyłam się z przecieraniem przez sito, później z ucieraniem z cukrem - jakieś 4 godziny roboty, ale jest wyjście z tej sytuacji żeby nie zasnąć nam michą - można sobie coś robić na komputerku i jednocześnie ucierać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz