sobota, 25 czerwca 2011

Galaretka porzeczkowa na surowo

Przepis pochodzi z książki " Słońce w słoikach" Ireny Gumowskiej:

"Porzeczki obrać z szypułek, umyć, dobrze odsączyć, zmiażdżyć, zmiksować lub przepuścić przez sokowirówkę. 

Chodzi o otrzymanie możliwie gęstego soku. 
Można np. zmiksowane owoce jeszcze przetrzeć przez sito. 
Na 2 szklanki soku wziąć 65-75 dag cukru. 
Sok przelać do miski ( makutry) i dosypując po trochu cukier, bez przerwy ucierać drewnianą pałką, aż cały cukier się rozpuści i galaretka zacznie się ścinać. 
Wtedy przełożyć ją do słoiczków. "


No i zrobiłam - katorżnicza robota :-)
Najpierw męczyłam się z przecieraniem przez sito, później z ucieraniem z cukrem - jakieś 4 godziny roboty, ale jest wyjście z tej sytuacji żeby nie zasnąć nam michą - można sobie coś robić na komputerku i jednocześnie ucierać.

Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek

Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek

Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek

 Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz