sobota, 9 kwietnia 2011

Rucola

Uwielbiam jej cudownie ostry smak, miły zapach, i śliczny kształt listeczków, bardzo lubię posypać nią pomidory, położyć na kanapkę, pizzę lub tartę.
Znalazłam niewielką ilość ziarenek, które udało mi się zebrać w zeszłym roku i już mam piękne zieloniutkie kiełki :-)

Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek

"Rukola czyli rokietta siewna, jest obecnie najmodniejszym warzywem XXI wieku.
Podstawowym produktem nadającym się do spożycia są młode liście zbierane zanim jeszcze pojawi się pęd kwiatostanowy. Mają intensywny orzechowo – pieprzowy smak i charakterystyczny aromat. Rukola jest bardzo zdrowa – zawiera bowiem mnóstwo witamin: A, C, B, a także białko, magnez, żelazo oraz wapń i fosfor. Nic zatem dziwnego, że jej walory okazują się nie do przecenienia.
Rukola znakomicie komponuje się z łagodnymi serami, orzechami, awokado lub jajkami Jest także doskonała jako przyprawa zaostrzająca smak, do sałatek idealna z osławioną włoską sałatką caprese. Sałatka z bakłażanem i rukolą zyska wyrazisty smak. Natomiast w połączeniu z serami pleśniowymi, serem kozim, camembertem, rokpolem, pomidorami, serem feta czy mozarellą jest po prostu doskonała."

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz