czwartek, 7 kwietnia 2011

Kurczak po indyjsku

 Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek 

(porcja na 2 osoby)

kurczak - udka ( 5 ) lub ćwiartki (2) - ja użyłam filet z kurczaka :-)
1 cebula
ząbek czosnku
masło 0.5 cm
curry
papryka słodka
papryka ostra
pieprz ziołowy
sól
keczup 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
mąka 2 płaskie łyżki
olej


Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na 15 min.
Zrumienić go na oleju na złoto z obu stron.
W dużym rondlu (garnku) przesmażyć pokrojoną w kostkę sporą cebulę. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku i 0.5 cm masła.
Dodać łyżeczkę curry, łyżeczkę słodkiej papryki i pół łyżeczki ostrej, pół łyżeczki pieprzu ziołowego. Zamieszać. Włożyć kurczaka, zalać wrzątkiem. Dodać pół łyżeczki soli i 2 łyżki keczupu.
Dusić do miękkości. ( W zależności od ilości kurczaka będzie to ok.40min-1h)
Gdy kurczak jest już miękki, sos zagęścić 2 łyżkami śmietany z 2 łyżkami mąki, zagotować.

Najlepiej smakuje z ryżem, na ryżu koniecznie sos 

Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek 

Herbata czerwona  Pu-erh
Jedna z moich ulubionych herbat :-)
"Chińska herbata czerwona o ziemistym zapachu.
Pu-Erh (najczęściej aromatyzowana bergamotką lub cytryną) reguluje przemianę materii, wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu, a także pozwala na zachowane energii przy niedoborze żywności."

Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek

A za oknem bratki w kolorze curry ;-)

Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek

2 komentarze:

  1. Własnie siedzę w pracy i taka się, zrobiłam głodna czytając ten przepis i oglądając zdjęcia!;) Chyba wieczorem zrobię sobie takie danie. Żeby było już całkiem po indyjsku to przyrządzę sobie do tego herbatę indyjską-fajny przepis zmalałam na blogu klubu miłośników dobrej herbaty. To będzie idealne połączenie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się Julko,że zdjęciem skusiłam i życzę smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń