sobota, 26 marca 2016

Najpyszniejszy boczek - boczek idealny :-)

Cytat dnia:
"Jeśli lubisz wszystkich, to znaczy, że nie lubisz nikogo."
Oscar Wilde


      Wreszcie nareszcie znalazłam genialny przepis na boczek, zawsze piekłam i był dobry, smakowity ale nigdy aż taki przegenialny :-) przepis znalazłam na stronie "Niebo na talerzu". Jak się troszkę bardziej zestali :-) może będzie fotka bo jak na razie to mój boczek jem w kawałkach jak normalne mięsko do obiadu :-)

http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/03/biay-boczek-pieczony-rozpywajacy-sie-w.html?showComment=1458991917371#c1152355245275840110


- 1,5 kg białego, możliwie najchudszego, białego, surowego boczku


do natarcia mięsa: 

- dwie łyżeczki majeranku, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki zmielonej lub utłuczonej kolendry, półtorej łyżeczki soli, łyżeczka czosnku granulowanego, pół łyżeczki pieprzu, ew.pół łyżeczki sproszkowanego chili
- 2 łyżki oleju
- łyżka octu balsamicznego

Składniki marynaty wymieszać, natrzeć mięso ze wszystkich stron, zrolować, gdyby było grube i nie trzymało zrolowanej formy - zawinąć aluminiową folią lub związać bawełnianym sznurkiem, przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na najmniej 3, do 24 godzin. Na dno żaroodpornego naczynia wylać łyżkę oleju, położyć na nim mięso. Piekarnik ustawić na 200 st. Włożyć mięso pod przykryciem i po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 st. Podlać 3/4 szklanki GORĄCEJ wody i zamknąć naczynie. Można mięso przewrócić w trakcie pieczenia 2-3 razy, ja nie obracałam. Piec 3 godziny. Nie kroić wcześniej niż po 15- 20 minutach od wyjęcia z piekarnika, aby soki powstałe podczas pieczenia pozostały w mięsie. Można podać na gorąco na obiad lub na zimno, jak wędlinę.  - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/03/biay-boczek-pieczony-rozpywajacy-sie-w.html?showComment=1458991917371#c1152355245275840110

składniki:


- 1,5 kg białego, możliwie najchudszego, białego, surowego boczku


do natarcia mięsa: 

- dwie łyżeczki majeranku, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki zmielonej lub utłuczonej kolendry, półtorej łyżeczki soli, łyżeczka czosnku granulowanego, pół łyżeczki pieprzu, ew.pół łyżeczki sproszkowanego chili
- 2 łyżki oleju
- łyżka octu balsamicznego

Składniki marynaty wymieszać, natrzeć mięso ze wszystkich stron, zrolować, gdyby było grube i nie trzymało zrolowanej formy - zawinąć aluminiową folią lub związać bawełnianym sznurkiem, przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na najmniej 3, do 24 godzin. Na dno żaroodpornego naczynia wylać łyżkę oleju, położyć na nim mięso. Piekarnik ustawić na 200 st. Włożyć mięso pod przykryciem i po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 st. Podlać 3/4 szklanki GORĄCEJ wody i zamknąć naczynie. Można mięso przewrócić w trakcie pieczenia 2-3 razy, ja nie obracałam. Piec 3 godziny. Nie kroić wcześniej niż po 15- 20 minutach od wyjęcia z piekarnika, aby soki powstałe podczas pieczenia pozostały w mięsie. Można podać na gorąco na obiad lub na zimno, jak wędlinę.  - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/03/biay-boczek-pieczony-rozpywajacy-sie-w.html?showComment=1458991917371#c1152355245275840110

składniki:


- 1,5 kg białego, możliwie najchudszego, białego, surowego boczku


do natarcia mięsa: 

- dwie łyżeczki majeranku, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki zmielonej lub utłuczonej kolendry, półtorej łyżeczki soli, łyżeczka czosnku granulowanego, pół łyżeczki pieprzu, ew.pół łyżeczki sproszkowanego chili
- 2 łyżki oleju
- łyżka octu balsamicznego

Składniki marynaty wymieszać, natrzeć mięso ze wszystkich stron, zrolować, gdyby było grube i nie trzymało zrolowanej formy - zawinąć aluminiową folią lub związać bawełnianym sznurkiem, przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na najmniej 3, do 24 godzin. Na dno żaroodpornego naczynia wylać łyżkę oleju, położyć na nim mięso. Piekarnik ustawić na 200 st. Włożyć mięso pod przykryciem i po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 st. Podlać 3/4 szklanki GORĄCEJ wody i zamknąć naczynie. Można mięso przewrócić w trakcie pieczenia 2-3 razy, ja nie obracałam. Piec 3 godziny. Nie kroić wcześniej niż po 15- 20 minutach od wyjęcia z piekarnika, aby soki powstałe podczas pieczenia pozostały w mięsie. Można podać na gorąco na obiad lub na zimno, jak wędlinę.  - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/03/biay-boczek-pieczony-rozpywajacy-sie-w.html?showComment=1458991917371#c1152355245275840110

składniki:


- 1,5 kg białego, możliwie najchudszego, białego, surowego boczku


do natarcia mięsa: 

- dwie łyżeczki majeranku, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki zmielonej lub utłuczonej kolendry, półtorej łyżeczki soli, łyżeczka czosnku granulowanego, pół łyżeczki pieprzu, ew.pół łyżeczki sproszkowanego chili
- 2 łyżki oleju
- łyżka octu balsamicznego

Składniki marynaty wymieszać, natrzeć mięso ze wszystkich stron, zrolować, gdyby było grube i nie trzymało zrolowanej formy - zawinąć aluminiową folią lub związać bawełnianym sznurkiem, przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na najmniej 3, do 24 godzin. Na dno żaroodpornego naczynia wylać łyżkę oleju, położyć na nim mięso. Piekarnik ustawić na 200 st. Włożyć mięso pod przykryciem i po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 st. Podlać 3/4 szklanki GORĄCEJ wody i zamknąć naczynie. Można mięso przewrócić w trakcie pieczenia 2-3 razy, ja nie obracałam. Piec 3 godziny. Nie kroić wcześniej niż po 15- 20 minutach od wyjęcia z piekarnika, aby soki powstałe podczas pieczenia pozostały w mięsie. Można podać na gorąco na obiad lub na zimno, jak wędlinę.  - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/03/biay-boczek-pieczony-rozpywajacy-sie-w.html?showComment=1458991917371#c1152355245275840110

składniki:


- 1,5 kg białego, możliwie najchudszego, białego, surowego boczku


do natarcia mięsa: 

- dwie łyżeczki majeranku, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki zmielonej lub utłuczonej kolendry, półtorej łyżeczki soli, łyżeczka czosnku granulowanego, pół łyżeczki pieprzu, ew.pół łyżeczki sproszkowanego chili
- 2 łyżki oleju
- łyżka octu balsamicznego

Składniki marynaty wymieszać, natrzeć mięso ze wszystkich stron, zrolować, gdyby było grube i nie trzymało zrolowanej formy - zawinąć aluminiową folią lub związać bawełnianym sznurkiem, przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na najmniej 3, do 24 godzin. Na dno żaroodpornego naczynia wylać łyżkę oleju, położyć na nim mięso. Piekarnik ustawić na 200 st. Włożyć mięso pod przykryciem i po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 st. Podlać 3/4 szklanki GORĄCEJ wody i zamknąć naczynie. Można mięso przewrócić w trakcie pieczenia 2-3 razy, ja nie obracałam. Piec 3 godziny. Nie kroić wcześniej niż po 15- 20 minutach od wyjęcia z piekarnika, aby soki powstałe podczas pieczenia pozostały w mięsie. Można podać na gorąco na obiad lub na zimno, jak wędlinę.  - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/03/biay-boczek-pieczony-rozpywajacy-sie-w.html?showComment=1458991917371#c1152355245275840110

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz