poniedziałek, 14 marca 2011

Miso Ramen - legendarna Japońska zupa

Miso Ramen

Warto się troszkę napracować by poczuć smak Japonii
Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek   


Składniki na zupę:
6 l wody
2 kg surowego kurczaka (z kośćmi)
1 średnia cebula
1-2 marchewki
trochę włoszczyzny (seler, kapusta pekińska)
1 łyżeczka czarnego pieprzu (w kulkach)
około 1 łyżki stołowej soli

Składniki na "bazę" zupy:

1 łyżka oleju do smażenia
1 łyżeczka oleju sezamowego
1-2 posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego lub zmielonego świeżego imbiru
100 ml pasty miso
50 ml japońskiego sosu sojowego
chili albo ostre papryczki do smaku
sól i pieprz

Makaron:

2 szklanki mąki
4 jaja
sól
1łyżka wody 

olej do smażenia

Przyrządzenie:
W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę i sól. W środku zrób lej
i dodaj jajka oraz wodę. Mieszaj aż powstanie baza
makaronowa. Poczekaj pół godziny, a następnie przemiel przez
maszynę do makaronu (chodzi o stworzenie długich, cienkich nitek)
z zamontowaną wkładką do "anielskich włosów" (cienkie nitki).
Skręć niewielkie ilości makaronu w "gniazda". Pozwól im wyschnąć,
następnie usmaż je po 3 minuty z każdej strony w głębokim oleju.
Pozwól im ostygnąć, następnie ugotuj w osolonym wrzątku
Masz własnej roboty makaron Ramen! Pamiętaj, że nie ma w sobie
żadnych konserwantów, dlatego trzymaj w lodówce najdłużej przez
tydzień lub zamrożony przez 3 miesiące.

Dodatki (do smaku i przystrojenia):
wedle potrzeb i upodobań
gotowana wieprzowina pokrojona w wąskie plastry
sos sojowy
mirin (słodkie sake do gotowania)
tofu
wakame
siekana zielona cebulka
pokrojone w plastry grzyby shitake


Sposób przyrządzenia:
---------------------------------
Ogólnie sposób przyrządzania podzielony jest na 4 części, które robi się właśnie w tej kolejności: zupa, baza, makaron, przystrojenie.

1. Zupa przygotowywana dużo wcześniej.
2. Zrób bazę zupy, dodaj do miseczek (powinno jej być dwa cm na dnie)
3. Podgrzej zupę i przygotuj makaron
4. Dodaj gorącą zupę do miseczek, wymieszaj z bazą, dodaj makaron
5. Szybko podgrzej przystrojenie i dodaj do miseczek
6. Dodaj resztę dekoracji i podawaj.


A teraz dokładniej do każdej części:

Zupa:
Do dużego garnka trzeba wrzucić kurczaka, cebule, marchewki, kilka ziarenek pieprzu, kapustę pekińską (lub inne zielone warzywa).
Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 godziny, na niezbyt dużym ogniu.
Od czasu do czasu usuń zbierająca się pianę.
Dodaj sól do smaku. Odcedź. Płyn możesz przechowywać w lodówce, i używać nie tylko do ramen, ale ten innych japońskich zup i sosów.
Ogólnie jest to podstawa wszystkich rodzajów ramen.

Baza:
Ogrzej łyżkę oleju do smażenia i łyżeczkę oleju sezamowego i podsmaż na tym czosnek i imbir, na średnim ogniu (pilnuj, by czosnek nie przypiekł się za mocno).
Dodaj 1/2 filiżanki pasty miso (do kupienia w Auchan lub sklepach orientalnych)
1/4 filiżanki sosu sojowego (dodałam oryginalnego japońskiego sosu Kikkoman)
Dodaj do smaku papryczki albo chili, sól i pieprz.
Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.

Makaron:
Podaj ugotowany i przelany wrzątkiem.

Przybranie:

Przypiecz na oleju plastry gotowanej wieprzowiny, dodaj sos sojowy, mirin i tofu. Gotuj to przez kilka chwil i dodawaj bezpośrednio do miseczek z zupa.
Na zakończenie wrzuć do każdej miseczki posiekana zielona cebule, wakame albo shitake.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz