piątek, 8 lipca 2022

Sałatka z kalafiora

1 kalafior
1/3 ogórka
2 plastry szynki
1 jajko na twardo
2 łyżki majonezu
trochę soli i pieprzu
do gotowania: odpowiednia ilość wody, soli trochę octu


 

Pokrój ogórek na małe kawałki, dodaj sól, odstaw na 15 minut i odciśnij dłonią z powstałej wody.
Pokrój szynkę w paski. Obierz ugotowane jajko.
Podziel kalafiora na małe pęczki, wlej wodę do garnka i zagotuj. Dodaj kalafior, sól i *ocet i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż kalafior zmięknie.
Przełóż do miski, dodaj jajko na twardo i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Dodaj ogórek, szynkę i przypraw solą i pieprzem.

*Kalafior gotuje się z octem, aby zapobiec przebarwieniom. Ponadto po ugotowaniu będzie miał wilgotną konsystencję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz