sobota, 27 października 2012

Kawa według pięciu przemian

Na wrzącą wodę (ok. 300 ml) wsypujemy kolejno szczyptę cynamonu, szczyptę mielonego imbiru, dwa goździki, odrobinkę soli kilka kropli soku cytryny
Zmniejszamy ogień pod garnkiem i wsypujemy dwie czubate łyżki kawy.
Gotujemy 3 minuty i cedzimy przez drobne siteczko.


Kawa wg. pięciu przemian Beaty Pawlikowskiej

W szklanym albo emaliowanym garnku zagotować ok. litra wody, zmniejszyć ogień
Dodać 4 łyżki kawy (może być kawa prawdziwa, może być zbożowa albo zmieszane ze sobą)
Gotować przez 2 minuty na małym ogniu
Dodać szczyptę cynamonu
Gotować przez 2 minuty na małym ogniu
Dodać szczyptę imbiru oraz 2 goździki
Gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu – i już można pić

To będzie kawa w przemianie metalu, czyli ostra. Kieruje energię do góry i na zewnątrz, oczyszcza organizm. 

Kawa pięciu przemian według Pastereczki


Do wrzątku (gorzki)
wsypujemy cynamon lub wanilię (słodki), dodajemy
kardamon lub imbir oraz goździki (ostry)
dolewamy odrobinkę zimnej wody lub szczyptę soli (słony)
dodajemy cytrynę, kilka kropel (kwaśny)
i wreszcie na koniec wsypujemy kawę (gorzki).
Gotujemy ok 3 minuty i słodzimy miodem.

2 komentarze:

  1. Super przepis
    Szczególnie wersja Pastereczki❤️☕

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawa bardzo dobrze robi na wiele aspektów zdrowia szczególnie według Pastereczki .

    OdpowiedzUsuń