sobota, 27 października 2012

Apple Crumble - jesienny deser jabłkowy

4-6 jabłek (najlepiej kwaśnych)
100g płatków owsianych
100g mąki
100g cukru
100g masła
1 łyżeczka cynamonu
orzechy

Naczynie do zapiekania natrzeć masłem,
wsypać pokrojone jabłka, posypać cynamonem i 2 łyżkami cukru.
Wymieszać i rozłożyć owoce równomiernie w naczyniu.
Można dodać rodzynki i żurawinę.

Wykonać kruszonkę.
W naczyniu wymieszać ze sobą sypkie produkty.
Stopić masło i gorące wlać do naczynia i wymieszać.
Kruszonkę wyłożyć na owoce.
Zapiekać 25 minut, w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, lub tak długo aż kruszona osiągnie złocisty kolor.

Deser podawać gorący z lodami waniliowymi i bitą śmietaną.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz