niedziela, 22 maja 2011

Tutorial -czyli jak zrobić pyszną botwinkę

Buraczki kroję dość drobno. 
Wrzucam je na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami masła, mieszam 
dodaję trochę soli, po 5 minutach całość zalewam szklanką wody i duszę na małym ogniu.

Kroję łodyżki

Dorzucam do buraczków

Kroję drobno liście.
Wybieram te delikatniejsze listki, duże, mniej zielone i przerośnięte wyrzucam.

Gdy buraczki są już miękkie
Wsypuję listki na patelnię i tylko przez chwilkę gotuję.
W osobnym naczyniu gotuję pokrojone ziemniaki.
Wlewam do nich zawartość patelni i już nie gotuję.

Dodaję pokrojony koperek oraz śmietanę.
Po raz pierwszy dodałam do botwinki, już pod sam na koniec gotowania, podsmażoną na maśle cebulkę
co bardzo wzbogaciło smak :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz