poniedziałek, 17 lipca 2017

Jajecznie :-)


 Mój wymysł czyli Tamago w wersji śródziemnomorskiej ;-)

omlet wypełniony rukolą, całość skropiona oliwą i octem porzeczkowym, który mi wyszedł zupełnie przez przypadek - sok z wyciskarki wziął i się zamienił w ocet, pyszny ocet :D


a tutaj Onsen-tamago z serii: jak mi nie wyszło :-)
jajko powinno być galaretowate i utrzymać stałą formę i nie rozlać się po ryżu :-)

Osen-Tamago
1l wody 
200ml zimnej wody 
1 do 4 jaj

Zagotowuję 1litr wody, gdy zawrze wyłączam ogień, wlewam 200ml zimnej wody, wkładam jajka i przykrywam naczynie. 
Zostawiam na 17 minut
Po tym czasie delikatnie wyciągam łyżką jajka do przestygnięcia na 5min, a potem na 4min wkładam wszystkie do  zimnej wody :-)

Gdy jajka przebywają w wodzie zajmuję się przygotowaniem  
Tare
2 łyżki mirinu
100ml dashi
1/2 łyżki sosu sojowego
1/4 łyżeczki soli

podgrzewać składniki do rozpuszczenia się soli. 
Ostudzić w kąpieli wodnej.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz