sobota, 21 lipca 2012

Zupa cukiniowa

1 duża cukinia
1 duży ziemniak
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
kilka listków mięty
masło
oliwa
liść laurowy
sól
pieprz

Na patelnię z oliwią dodaję 1 łyżkę masła
dodaję drobno pokrojoną cebulę i czosnek ze sporą szczyptą soli
szklę podsmażając.
Dorzucam ziemniaka pokrojonego w kostkę - podsmażam delikatnie i dodaję cukinie, pokrojoną ze skórką, w kostkę.
Chwilkę smażę całość, około 10 minut.
zalewam 1/2l wody, dodaję listek, pocięte liście mięty, sól i pieprz.
Gotuję do miękkości, miksuję jeszcze gorącą zupę.

Na patelni, na niewielkiej ilości masła, robię, z bagietki, grzanki, które nacieram ząbkiem czosnku.

Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz