środa, 2 listopada 2022

Ciasto marchewkowe

 

  1. 2 1/2 szklanki mąki
  2. 1 szklanka brązowego cukru
  3. 1 szklanka białego cukru
  4. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  5. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  6. 2 łyżeczki cynamonu
  7. 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  8. 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  9. 1 łyżeczka soli
  10. 1/2 szklanki oleju
  11. 1 szklanka musu jabłkowego lub pokruszonego ananasa
  12. 3/4 szklanki mleka (mleka roślinnego)
  13. 1 łyżka czystego ekstraktu waniliowego
  14. 3 szklanki startej marchewki (około 3 duże marchewki)
  15. 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, opcjonalnie
  16. 1/2 szklanki rodzynek, opcjonalnie
  17.  
  18. Suche składniki wymieszać ze sobą dodać mleko, olej, krótko i lekko wymieszać łyżką, dołożyć marchew jabłka, rodzynki, orzechy i też bardzo delikatnie połączyć mieszając łyżką. Mieszanie mikserem lub długie mieszanie sprawią, że ciast będzie twarde i gumowe stąd tyle delikatności :)

  19. Można zrobić tradycyjną polewę z serka Filadelfia albo lukier cytrynowy lub zwyczajnie zjeść bez dodatków :) czasem robię polewę z czekolady i posypuję orzechami.

  20. Taaak, to ciasto jest bez jajek, jest to ciasto całkowicie wegańskie, lecz to tylko z tego powodu, że  akurat jajka wyszły :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz