sobota, 20 grudnia 2014

Lait poule - tradycyjny bożonarodzeniowy napój świąteczny :-)

 Eggnog czyli jajka w małej filiżance

Po raz pierwszy o Lait Poule wspomniano w książce "Madame Bovary" i był stosowany jako lekarstwo zażywane na zimno lub ciepło. Pochodzi ze wschodniej Anglii, a w języku polskim to po prostu ajerkoniak.
Chociaż robimy go w prostszy sposób i raczej jest to mocny napój z alkoholem,
w USA wytwarzany taśmowo i pakowany w tekturowe pudełka jak mleko.
Jest niezwykle popularnym napojem zimowym, świątecznym. Sprzedaje się go od połowy listopada do końca grudnia.
Dorośli dolewają do mlecznego napoju bourbon, rum, whisky i brandy lub maderę a nawet sherry
Podstawą jest mleko, żółtka jaj, śmietana, cukier, cynamon i gałka muszkatołowa.

pyszny przepis  ;-)

ta wersja wzbogacona bardziej mi się podoba :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz