czwartek, 12 grudnia 2013

Pyszne i zdrowe warzywa czyli kiszonka na zimę

Kiszonka ta jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, wystarczą tylko warzywa, woda, sól  i kilka przypraw, czas oczekiwania na nasze warzywa trwa tydzień :-)

Pokroiłam: buraki, marchew, cebulę.
Dorzuciłam niewielką ilość kalafiorai 4 ząbki czosnku.
Zalałam wodą, w której rozpuściłam sól (na 1 litr wody wystarczy łyżka soli kamiennej z Kłodawy) z dodatkiem liścia laurowego, 3 kulek pieprzu i ziela angielskiego.

Słój wypełniam warzywami, zalewam zimną wodą z solą i przyprawami, zakładam podwójną gazę, którą przytrzymuję gumką i odstawiam słoik w ciepłe i ciemne miejsce.
Mieszankę przymieszuję codziennie i ściągam powstałą piankę lub inne babrochy.

Oczywiście nie tylko warzywa kiszone są bardzo zdrowe, ale też płyn, który się wytworzył podczas fermentacji.
Warzywa wykorzystuję na codzienne sałatki, a płyn zlewam do butelek i przechowuję w lodówce.
Smacznego


Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz