piątek, 2 grudnia 2011

dzisiaj na obiad była żaba :-)

Toad in the hole - Ropucha w dziurze czyli kiełbaski pieczone z yorkshire puddingiem
wg Gordona Ramsay'a

2 łyżki oliwy z oliwek
8 dobrej jakości dość cienkich kiełbasek wieprzowych

150 g mąki
1/2 łyżeczki soli
2 duże jajka
150 ml mleka

Na sos cebulowy
20 g masła
2 czerwone cebule cienko pokrojone
1 1/2 łyżki mąki
300 ml bulionu
1 łyżeczka musztardy angielskiej
2 łyżki galaretki z czerwonych porzeczek
sos Worcestershire do smaku
sól i pieprz


Piekarnik nagrzać do 200*C.
Oliwę wlać do żaroodpornego naczynia o pojemności ok. 1,5 litra. Wlożyć kiełbaski i poobracać je tak, aby zarówno one jak i foremka równomiernie pokryły się tłuszczem. Wstawić do piekarnika na 10 minut (lub dłużej jeśli kiełbaski są grubsze).
Mąkę, jajka, sól i mleko zmiksować na gładko.
Wyjąć formę z podpieczonymi kiełbaskami i w miarę równomiernie wylać pomiędzy nie ciasto. Wstawić szybko z powrotem do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż ciasto wyrośnie i zarumieni się (nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia!)

Na sos rozpuścić w garnuszku masło i zeszklić na nim cebulę. Wsypać mąkę i zasmażyć, następnie wlać bulion i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia sosu. Dodać musztardę, galaretkę do smaku, sos Worcestershire, sól i pieprz.

Upieczony pudding wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę, żeby lekko opadł. Podawać gorące z ciepłym sosem.


Zdjęcie byle jakie bo język do pasa, a ślina do kolan :-)
Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz