Upiekłam w niedzielę ciasto drożdżowe z przepisu mojej ukochanej Pani Małgorzaty Musierowicz z książeczki "Łasuch literacki" :-)
Przygotowałam je z połowy porcji z dodatkiem truskawek, rabarbaru i kruszonki.
Smak tego puchatego ciasta to smak lata, dzieciństwa oraz wakacji.
A jeśli wakacje to zawsze i niezmiennie Joe Cocker i Woodstock.
A jeśli wakacje to zawsze i niezmiennie Joe Cocker i Woodstock.
Drożdżówka +Cocker = pełnia szczęścia
składniki:
80 g drożdży
1 szkl mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki750 g mąki (ok 5 szkl)
1/2 kostki masła
1 szkl cukru
2 jaja + 5 żółtek
3 łyżki oliwy200 g rodzynek
100 g skórki pomarańczowej
1 op. cukru wanilinowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki750 g mąki (ok 5 szkl)
1/2 kostki masła
1 szkl cukru
2 jaja + 5 żółtek
3 łyżki oliwy200 g rodzynek
100 g skórki pomarańczowej
1 op. cukru wanilinowego
szczypta soli
Z czterech pierwszych składników przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito, masło rozpuścić i schłodzić, rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Do rozczynu dodać jajka, zmiksować, całość wlać do mąki i dodać resztę składników oprócz bakalii. Wyrobić mikserem lub zagnieść łapkami (10-15 min), aż ciasto będzie odstawało od miski. Dodać rodzynki i skórkę, wymieszać. Blaszkę 25x40 lub większą wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (30-40 min w cieple, lub na noc do lodówki). Gdy podwoi objętość, posmarować jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec ok. 1h. Temperaturę dostosować do swojego piekarnika - myślę, że ok 175-190 st C jest ok.
Z czterech pierwszych składników przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito, masło rozpuścić i schłodzić, rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Do rozczynu dodać jajka, zmiksować, całość wlać do mąki i dodać resztę składników oprócz bakalii. Wyrobić mikserem lub zagnieść łapkami (10-15 min), aż ciasto będzie odstawało od miski. Dodać rodzynki i skórkę, wymieszać. Blaszkę 25x40 lub większą wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (30-40 min w cieple, lub na noc do lodówki). Gdy podwoi objętość, posmarować jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec ok. 1h. Temperaturę dostosować do swojego piekarnika - myślę, że ok 175-190 st C jest ok.
Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek
Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek
Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek
Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz