Jakiś czas temu robiłam "Oszukane gołąbki" z tego przepisu http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/oszukane_golabki ale jakoś nie byłam zadowolona z ich smaku, nie za bardzo była w nich wyczuwalna kapusta i były zbyt suche.
Dlatego też zmieniłam przepis wg. własnego gustu i zrobiłam klopsiki z ryżem w sosie pomidorowym ułożone na duszonej młodej kapuście.Sos pomidorowy:
3 podsmażone cebule
2 łyżki masła
pulpa pomidorowa
ząbek czosnku
łyżeczka oregano
sól
cukier
pieprz
1/2 szklanki woda
1/2 szklanki mleka
Całość poddusiłam i zmiksowałam blenderem uzyskując gładki sos
Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek
Kuleczki mięsno-ryżowe
1/2 kg łopatki
1 woreczek ugotowanego ryżu
1 cebula
majeranek
sól
pieprz
Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek
Mięso i cebulkę zmieliłam, dodałam ryż i przyprawy
Z powstałej masy zrobiłam średniej wielkości kulki, które poddusiłam przez 15 minut w sosie pomidorowym.
Osobno udusiłam grubo pokrojoną kapustę, którą trzeba pilnować by się nie rozpaćkała a była lekko twarda :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz