składniki:
25 dag zielonej soczewicy 5 pomidorów średniej wielkości lub puszka pomidorów 1/2 szklanki oliwy 2 marchewki średniej wielkości 2 cebule 2 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego listek laurowy sól świeżo zmielony pieprz łyżeczka oregano 2 łyżki czerwonego octu winnego |
Cebulę, marchewkę obieram i kroję w drobną kostkę. Czosnek obieram i siekam najdrobniej jak tylko się da.
Pomidory obieram ze skórki (robię nacięcie na każdym, zalewam wrzątkiem i odstawiam na 2 minuty - po tym czasie skórka w zasadzie sama zejdzie) i siekam w drobną kostkę.
Na rozgrzaną oliwę, w dużym garnku, wrzucam cebulę i czosnek - smażę przez 2 minuty cały czas mieszając, dodaję marchewkę, listek laurowy i przepłukaną soczewicę. Warzywa zalewam 4 szklankami wody i gotuję na średnim ogniu do czasu, aż będą miękkie - około 30 minut.
Dodaję pomidory, oregano, pieprz i sól. Mieszam i gotuję jeszcze zupę na małym ogniu przez 15 minut.
Przed samym podaniem zupę doprawiam octem.
Podaję z grzankami i czarnymi oliwkami.
Na rozgrzaną oliwę, w dużym garnku, wrzucam cebulę i czosnek - smażę przez 2 minuty cały czas mieszając, dodaję marchewkę, listek laurowy i przepłukaną soczewicę. Warzywa zalewam 4 szklankami wody i gotuję na średnim ogniu do czasu, aż będą miękkie - około 30 minut.
Dodaję pomidory, oregano, pieprz i sól. Mieszam i gotuję jeszcze zupę na małym ogniu przez 15 minut.
Przed samym podaniem zupę doprawiam octem.
Podaję z grzankami i czarnymi oliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz