Duża główka młodej kapusty
1/2kg pomidorów (lub puszka pomidorów)
liść laurowy
1/2 szkl. wody
2 łyżki masła
sól
pieprz
Do garnka wrzucam masło,
na roztopione masełko leci pociapana na grubo kapusta, którą posypuję solą
na roztopione masełko leci pociapana na grubo kapusta, którą posypuję solą
chwilkę podduszam, dodaję pokrojone pomidorki.
Dodałam też kilka młodziuteńkich wiosennych marcheweczek :-) ale to nie jest konieczne.
Wszystko mieszam, dodaję przyprawy, zalewam wodą.
Gdy jest miękka dodaję dużo koperku.
Niczym nie zagęszczam, bo taka "goła" jest wystarczająco smakowita, można jedynie dodać odrobinę octu winnego i koncentrat pomidorowy - wtedy przypomina kapustę po bułgarsku.
Bardzo prosty i szybciutki przepis, samo krojenie to 5-10 minut, duszenie około 30-40 minutek.
Dodałam też kilka młodziuteńkich wiosennych marcheweczek :-) ale to nie jest konieczne.
Wszystko mieszam, dodaję przyprawy, zalewam wodą.
Gdy jest miękka dodaję dużo koperku.
Niczym nie zagęszczam, bo taka "goła" jest wystarczająco smakowita, można jedynie dodać odrobinę octu winnego i koncentrat pomidorowy - wtedy przypomina kapustę po bułgarsku.
Bardzo prosty i szybciutki przepis, samo krojenie to 5-10 minut, duszenie około 30-40 minutek.
Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz