2 łyżki czarnych kardamonów
4 łyżki nasion kolendry
3 łyżki nasion kuminu
2 łyżki nasion czarnego pieprzu
1 łyżka goździków
1 1/2 kory cynamonowej
Wszystkie przyprawy prażę na suchej patelni przez 8 minut.
Ostudzone mielę w blenderze.
Przygotowuję karczek - kilka grubych plastrów rozpłaszczam delikatnie dłonią
1 łyżkę Garam Masala mieszam z olejem tak by powstała gęsta papka i dokładnie nacieram karczek z obu stron.
Wstawiam je w szklanym naczyniu do lodówki na 3-4 godzinki.
Rozgrzewam mocno suchą patelnię grillową i układam na niej kawałki mięsa.
Zesmażam karczek mocno z obu stron, potem chwilę dopiekam na małym ogniu do miękkości.
Mięso się smaży, a ja szybko gotuję na półtwardo ziemniaki.
Odsączone przekradam na patelnię, oprószam majerankiem i podsmażam delikatnie tak by tylko wydobyć aromat czosnku i nie spalić ziemniaków :-)
W mgnieniu oka robię pyszny sos czosnkowy (smakuje on identycznie jak ten ze Sphinksa podawany do Shoarmy)
Mieszam równe ilości majonezu i kwaśnej gęstej śmietany,
dodaję sól, pieprz i wciskam 1-2 ząbki czosnku,
Mieszam i wstawiam do lodówki by był bardzo zimny.
Układam na talerzu karczek, obok ziemniaki i podaję sos w osobnych naczynkach by każdy mógł sobie nakładać go na mięso i ziemniaki.
Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz