Jak slysza jak ftoś godo na rolada rulada to mie skrynco!
Wcześniej zrobiłam pastę tahini z podprażonego sezamu i oliwy, którą dodałam do hummusu na , który przepis jest poniżej :-)
http://masterchef.tvn.pl/samar-khanafer-kofta-hummus-tabbouleh,141555,n.html
HUMMUS
Hummus jest wszystkim dobrze znany i lubiany, to nic innego jak pasta z cieciorki.
Składniki:
1 szklanka cieciorki
2 łyżki tahini
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
mieszanka przypraw arabskich
sok z cytryny
1 granat
oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Cieciorkę namaczamy na noc. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy. (Na castingu mam już ugotowaną cieciorkę). Część wody odlewamy, ale nie wylewamy. Cieciorkę mielimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieszanką przypraw arabskich, tahiną i sokiem z cytryny. Mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Przekładamy do miseczki, polewamy oliwą z oliwek. Posypujemy ziarnami granatu.
Z pozostałego sezamu zrobiłam domową chałwę, masakra, jakie to pyszne! :-)
fotka jutro :-)
Miała być fotka chałwy ale kiszka, nie ma i nie będzie, zjedzona została migiem :-)
Ależ bym spróbowała takiej domowej chałwy :D Z drugiej strony, na pewno nie na tyle, żeby ją samej robić... :D
OdpowiedzUsuńBardzo jest dobra znika jednak zbyt szybko. Małyżonek zachwycony smakiem ale mielenie w młynku po łyżeczce sezamu wykończyło mnię nieco :-)
OdpowiedzUsuń