szklanka ciepłej wody
olej
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
Z wody i mąki zrobić pulchne ciasto. Natrzeć olejem i odstawić pod przykryciem na 30 minut.
Rozwałkować ciasto na grubość 2-3mm podsypując lekko mąką by nie przykleiło się do podłoża.
Posypać pokrojonym szczypiorkiem, solą i pieprzem.
Delikatnie zwijać ciasto w wałeczek
odcinać kawałki ciasta
wałkować, rolować i ponownie wałkować na cieniutki placuszek
Na patelni rozgrzać mocno niewielką ilość oleju i smażyć placuszki
Placki rwać i jeść gorące z sosami.
Ja traktuję je jak normalne pieczywo, nakładam nadzienie i łamię na pół robiąc kanapkę :-)
Smażyłam placki na dwóch patelniach, ceramicznej i grillowej.
Z ceramiki ciasto bardzo chłonie tłuszcz, na grillu nie jest tak tłuste i nie przypieka się zbyt mocno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz