http://www.tourmycountry.com/austria/topfenschmarrn.htm
Austriacki deser Topfenschmarrn
Ten omlet jest genialny, środek mocno serkowy ale jednocześnie bardzo lekki i puszysty, niesamowicie przepyszny, najlepszy omlet jaki jadłam (spróbowałam jeno, bo nie jem gluta ni cukera)
Jest z nim troszkę więcej roboty niż przy klasycznych omletach ale warto poświęcić te kilka chwil by móc rozkoszować się tym niezwykłym smakiem :-)
250 g serka Quark
125 ml kwaśnej śmietany
starta skórka z cytryny (z około połowy cytryny)
szczypta soli
laska wanilii
3 łyżki kaszy manny (dodałam zwykłą mąkę)
2 łyżeczki skrobi (może być kukurydziana lub ziemniaczana)
3 jajka (żółtka i białka osobno)
2 łyżki cukru pudru
kieliszek rumu
3 łyżki masła
3 łyżki masła
Nie miałam odpowiedniego serka więc zmiksowałam kostkę zwykłego twarogu z niewielką ilością mleka i śmietany aż powstał gładki serek o konsystencji kremu.
Zmieliłam cukier na puder.
Przekroiłam na pół laskę wanilii i nożykiem wyskrobałam wnętrze do naczynia, w którym robiłam ciasto. Dodałam do niego też mąkę, skrobię, żółtka, serek i cukier.
Połączyłam składniki łyżką na koniec dolałam kieliszek rumu.
Odstawiłam ciasto na 30 minut żeby odpoczęło.
Po tym czasie ubiłam białka, ze szczyptą soli, na sztywno i wmieszałam je bardzo delikatnie z pozostałymi składnikami.
Na patelni stopiłam masło klarowane i wlałam ciasto, smażyłam 3-4 minuty, do zrumienienia na złoto, po czym omlet obróciłam przerzucając na drugą patelnię z gorącym masłem.
Gotowy przełożyłam na talerz, rozerwałam dwoma widelcami i posypałam cukrem pudrem.
Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek
Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek
Omlet zrobiłam dla V.
Chory taki, ranny w boju, więc dostał zastrzyk cukru i glutenu na pocieszenie.
Dla siebie zrobiłam kiełbaski zasmażane w jajkach z dodatkiem śmietany i zielonej pietruszki, do tego pomidorek skropiony sokiem z cytryny i oprószony estragonem (zamiennik soli)
Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazekOryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz