1szklanka ryżu do sushi
1 szklanka wody
zaprawa do ryżu:
6 łyżek octu ryżowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
ryż płuczemy kilka razy do momentu kiedy woda będzie czysta, ja myłam go w 5 wodach.
Zalewam ryż wodą i odstawiam na 30 minut.
Odcedzam ryż, zalewam 1 szklanką wody, przykrywam go i zagotowuję na największym ogniu.
Po zagotowaniu się, zmniejszam płomień do minimum i (dalej pod przykryciem) gotuję na maleńkim gazie 13 minut.
Po tym czasie zdejmuję garnek z ognia i pod przykrywką zostawiam by odpoczął 15 minut :-)
Następnie przekładam ryż do miski, kroję go delikatnie drewnianą łyżką, nie mieszać, i polewam zaprawą.
Zostawiam ryż do ostygnięcia. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz