poniedziałek, 15 maja 2017

Tenkasu Okaka Onigiri



Poniedziałek jak i niedziela przy garach, kuchnia japońska nadal w pełnym rozkwicie ;-)




Domowe Tenkasu


250ml zimnego Dashi oraz od 1 do 4 łyżek do dostosowania konsystencji
1 łyżka octu ryżowego
150g mąki
15g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
olej do głębokiego smażenia



Rozgrzać olej do temperatury mniej więcej 170-180C.
Pałeczkami po kropelce dodawać ciasto do gorącego tłuszczu - Bożesz mój! I uważać na tryskające fontanny tłuszczu :-(
Każdą porcję smażyć 2-3 minuty do uzyskania chrupkości.
Wyjmować i osuszać na ręczniku papierowym.
Tenkasu to świetny dodatek do ciasta na Okonomiyaki i Tenkasu Okaka Onigiri
smażyć to raczej małymi porcjami
60 kropelek ciasta maksymalnie,


aaa i nie mieszać, podczas mieszania w tłuszczu kropelki się ze sobą łączą w jeden okrągły zlepek kuleczek :-)




fantastyczne, nieziemsko chrupiące i przepyszne
3 godziny nad garem, 3 godzin, buuuu!


ale są naprawdę genialne te malusieństwa:-)



Tenkasu Okaka Onigiri


250g gotowanego japońskiego ryżu krótkiego
2 łyżki białego i czarnego sezamu prażone w rondlu do głębokiego złotego koloru
1/3 filiżanki (80 ml) tenkasu lub więcej
1 1/2 łyżki stołowej (25 ml) sosu sojowego lub więcej do smaku
5g płatków bonito
5g rozdrobnionych prażonych nori
majonez
paski nori do owijania


Połączyć zaprawiony ryż, nasiona sezamu, tenkasu, sos sojowy, płatki bonito i rozdrobnione nori w misce i wymieszać aż do połączenia.

W razie potrzeby dodać więcej sosu sojowego.

Kształtować łapkami, glony przełamywać na równe paseczki i smarować majonezem po karbowanej stronie, przyklejać do onigiri.






przygotowany ryż z dodatkami



kształtowanie łapkami wydaje się proste lecz nic bardziej mylnego,

tłamszenie, ugniatanie, ciaptanie - nic to nie daje, nie umiem zrobić idealnego kształtu więc i mam nieforemne bulwy




smak przedni :-) robota... mordęga :-)
jeszcze w trakcie robiłam nową wersję placów Okonomijaki i gotowałam dwa rodzaje buliony dashi, padam na ryj! :-)









i dynię piekłam, pieczenie pieczeniem, obieranie ze skóry za to oddam wrogowi ;-P


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz