1 długi ogórek sałatkowy ze skórką
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki octu ryżowego
1 łyżeczka białego sezamu
Ogórek pokroić najcieniej jak się da (w pośpiechu pokroiłam potwornie grubo, bo Tonkatsu czekały) wymieszać z solą i zostawić w tym stanie na 5 minut.
Po tym czasie, na sicie, ogórki wypłukać z soli i odcisnąć z nich nadmiar wody.
W małej misce zmieszać ocet ryżowy, cukier i sos sojowy razem, aż cukier się rozpuści.
Dodać mieszaninę octową i sezam do przygotowanych ogórków i dobrze wymieszać.
Po tym czasie, na sicie, ogórki wypłukać z soli i odcisnąć z nich nadmiar wody.
W małej misce zmieszać ocet ryżowy, cukier i sos sojowy razem, aż cukier się rozpuści.
Dodać mieszaninę octową i sezam do przygotowanych ogórków i dobrze wymieszać.
Itadakimasu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz