poniedziałek, 15 maja 2017

Rodzaje Dashi

Bulion Dashi

3 litry wody20 g kombu100 mililitrów wody80 g płatków bonito
      Płat wodorostów wkładam do garnka z zimną wodą na 1h 30 minut (latem 30 minut) i doprowadzam do stanu kiedy woda już prawie zaczyna wrzeć.
Szybciutko wyjmuję wodorosty, wlewam 1/4 szklanki wody i dosypuję płatki bonito, jak woda zawrze, wyłączam gaz i czekam aż wszystkie płatki opadną na dno. Biorę gęste sitko i przecedzam nasz gotowy bulion :-)

Niban Dashi - mocniejszy wywar Dashi 

pozostałe z gotowania wodorosty i płatki zalać 1 i 1/2 l wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut


Shojin Dashi - dashi wegetariańskie

150g suszone grzybki shitake3,6l wody30g kombu

Do 1,8 litra zimnej wody dodać shiitake i odstawić na 8 do 12 godzin. 
Pozostałe 1,8 litra wody podgrzać do 60 °C i dodać kombu. 
Gotować przez godzinę. 
 Przesadzić przez sitko i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz