Do tego pysznego napoju trzeba mieć tylko:
10 goździków
1 kawałek kory cynamonu
6 strączków kardamonu
Nalewam wodę do niej rzucam pachniuchy i gotuję to wszystko przez 10 minut, najlepiej pod przykryciem.
Po tym czasie dodaję pokrojony 3cm kawałek imbiru i dosypuję 2-3 kopiaste łyżeczki herbaty i znów przykrywam i zaparzam przez kolejne 10 minut.
W tym czasie obieram pomarańczkę ze skóry i kroję na grube plastry, a później na kawałki.
Moja pomarańcz ważyła 300g więc akurat wystarczyła na 4 herbaty. Kawałki pomarańczy wrzucam do szklanek, dodaję miód i mocno łyżeczką ugniatam tak by powstało jak najwięcej soku :-)
Gdy już herbatka zaparzona łapię siteczko i dopełniam nią szklanki z pomarańczkami. Wystarczy wypić po dwie duże szklanice herbaty i od razu się człowiek lepiej poczuje :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz