Śniadanie - jajka sadzone, na pieczarkach z cebulką+szczypiorek,
do tego pomidory z zieloną pietruszką i dużą ilością oliwy z oliwek - które nie załapały się na fotkę
Obiad - pieczarki, mieszanka warzywna (marchew, pietruszka, pory, brokuły), filety rybne.
Danie miało być wykonane na parze, niestety nie mogłam skorzystać z bambusowego garnka do parowania gdyż skończył się pergamin, którym powinno się wyłożyć dno takowego naczynia.
W roli garnka wystąpiło sitko do wyrobu szpetzli :-)
Pierwszą warstwą było 6 pieczarek, pokrojonych w grube plastry, na to ułożyłam warstwę warzyw
i rybkę surową jeszcze zamrożoną,
delikatnie posoliłam i posypałam chilli
delikatnie posoliłam i posypałam chilli
10 minut parowania i gotowe danie polałam oliwą z oliwek :-)
Podczas diety hashimotowej powinno się spożywać 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego dziennie. Trudno czasem wkomponować ten tłuszcz w posiłki i się go całkowicie w diecie pomija, a nie powinno się dopuścić do tego ;-)
Dlatego wymyśliłam mieszankę: olej, kurkuma i miód, całość zalałam 1/2 szklanki gorącej wody, wymieszałam do rozpuszczenia się tłuszczu i szybko wypiłam :-)
Kolacja za to była rozpustna i kaloryczna, słodka jak diabli gruszka i banan :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz