środa, 1 lipca 2015

Sorbet truskawkowy


500g truskawek
150ml wody
100g ksylitolu
sok z jednej cytryny
1 łyżka rumu Bacardi Black - może być też inny alkohol, nawet wódka, brrrr :-)

     Wodę gotować z ksylitolem 15 minut, włożyć pokrojone na pół truskawki, dusić do miękkości.
Truskawki puszczą sporą ilość soku. Całość wystudzić, dodać sok, alkohol i zmiksować.
Przelać do maszyny do lodów, mieszać do uzyskania odpowiedniej gęstości, nie sprawdzałam niestety ile czasu zajęła ta czynność  :(
jeśli się nie jest w posiadaniu maszyny przelać do zamykanego pudełka, włożyć do zamrażarki i mieszać widelcem co 30 minut, przez 3-4 godziny.


Ozdobiłam porzeczkami com je jeszcze w zeszłym roku zamroziła ;-P
Ostatni woreczek porzeczek, buuuu :-(




tu już znacznie rozpaćkał się sorbecik :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz