Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek
(porcja na 2 osoby)
kurczak - udka ( 5 ) lub ćwiartki (2) - ja użyłam filet z kurczaka :-)
1 cebula
ząbek czosnku
masło 0.5 cm
curry
papryka słodka
papryka ostra
pieprz ziołowy
sól
keczup 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
mąka 2 płaskie łyżki
olej
Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na 15 min.
Zrumienić go na oleju na złoto z obu stron.
W dużym rondlu (garnku) przesmażyć pokrojoną w kostkę sporą cebulę. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku i 0.5 cm masła.
Dodać łyżeczkę curry, łyżeczkę słodkiej papryki i pół łyżeczki ostrej, pół łyżeczki pieprzu ziołowego. Zamieszać. Włożyć kurczaka, zalać wrzątkiem. Dodać pół łyżeczki soli i 2 łyżki keczupu.
Dusić do miękkości. ( W zależności od ilości kurczaka będzie to ok.40min-1h)
Gdy kurczak jest już miękki, sos zagęścić 2 łyżkami śmietany z 2 łyżkami mąki, zagotować.
Najlepiej smakuje z ryżem, na ryżu koniecznie sos
kurczak - udka ( 5 ) lub ćwiartki (2) - ja użyłam filet z kurczaka :-)
1 cebula
ząbek czosnku
masło 0.5 cm
curry
papryka słodka
papryka ostra
pieprz ziołowy
sól
keczup 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
mąka 2 płaskie łyżki
olej
Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na 15 min.
Zrumienić go na oleju na złoto z obu stron.
W dużym rondlu (garnku) przesmażyć pokrojoną w kostkę sporą cebulę. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku i 0.5 cm masła.
Dodać łyżeczkę curry, łyżeczkę słodkiej papryki i pół łyżeczki ostrej, pół łyżeczki pieprzu ziołowego. Zamieszać. Włożyć kurczaka, zalać wrzątkiem. Dodać pół łyżeczki soli i 2 łyżki keczupu.
Dusić do miękkości. ( W zależności od ilości kurczaka będzie to ok.40min-1h)
Gdy kurczak jest już miękki, sos zagęścić 2 łyżkami śmietany z 2 łyżkami mąki, zagotować.
Najlepiej smakuje z ryżem, na ryżu koniecznie sos
Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek
Herbata czerwona Pu-erh
Jedna z moich ulubionych herbat :-)
"Chińska herbata czerwona o ziemistym zapachu.
Pu-Erh (najczęściej aromatyzowana bergamotką lub cytryną) reguluje przemianę materii, wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu, a także pozwala na zachowane energii przy niedoborze żywności."
Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek
A za oknem bratki w kolorze curry ;-)
Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek
Własnie siedzę w pracy i taka się, zrobiłam głodna czytając ten przepis i oglądając zdjęcia!;) Chyba wieczorem zrobię sobie takie danie. Żeby było już całkiem po indyjsku to przyrządzę sobie do tego herbatę indyjską-fajny przepis zmalałam na blogu klubu miłośników dobrej herbaty. To będzie idealne połączenie;)
OdpowiedzUsuńCieszę się Julko,że zdjęciem skusiłam i życzę smacznego :-)
OdpowiedzUsuń