piątek, 8 kwietnia 2011

Kołoczki śląskie (przepis wg. daxter z GP)

 Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek

 Składniki:
500gr mąki pszennej poznańskiej
50gr świeżych drożdży
½ szklanka ciepłego mleka 3.2%
2 czubate łyżki miękkiego masła
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 rozmącone jajo do smarowania Kołoczków
kilka kropli ekstraktu waniliowego domowego, jeżeli nie ma to olejek waniliowy lub cukier waniliowy


 Nadzienie  jabłkowe:
1/2 kg jabłek pokrojonych w kosteczkę uprażonych z 100 gr cukru i dwiema
łyżkami wody, łyżką soku cytrynowego, 1/2 łyżeczki cynamonu i 3 kroplami ekstraktu waniliowego.


Wykonanie:

Metoda dla ręczników
Mąkę przesiać do miski zrobić dołek wkruszyć drożdże dodać cukier puder dolać
trochę ciepłego mleka wymieszać , dodać resztę cukru ,żółtka kilka kropli
waniliowego ekstraktu, wlać resztę mleka, zarobić ciasto dodać miękkie masło, dokładnie wyrobić ciasto na konsystencję miękkiej plasteliny.

 Metoda dla maszynistów
Wlać wszystkie płynne składniki, następnie sypkie oraz drożdże. Wyrabiać 14 minut. U mnie w programie nr7 - "Ciasto na kluski".


Rozwałkować ciasto na grubość 0,5cm, wykrawać kwadraty, smarować jajkiem na to układać nadzienie i założyć rogi do środka. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok. 15 min w 200-220 st.

To jest ciasto ,które nie potrzebuje wstępnego rośnięcia przed kształtowaniem.
Ja ,je wyrabiam, kształtuję kołoczki, układam na blasze i tam rosną ok 10min następnie smaruje jajkiem i do piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz