Mój wymysł czyli Tamago w wersji śródziemnomorskiej ;-)
omlet wypełniony rukolą, całość skropiona oliwą i octem porzeczkowym, który mi wyszedł zupełnie przez przypadek - sok z wyciskarki wziął i się zamienił w ocet, pyszny ocet :D
a tutaj Onsen-tamago z serii: jak mi nie wyszło :-)
jajko powinno być galaretowate i utrzymać stałą formę i nie rozlać się po ryżu :-)
Gdy jajka przebywają w wodzie zajmuję się przygotowaniem
Osen-Tamago
1l wody
200ml zimnej wody
1 do 4 jaj
Zagotowuję 1litr wody, gdy zawrze wyłączam ogień, wlewam 200ml zimnej wody, wkładam jajka i przykrywam naczynie.
Zostawiam na 17 minut.
Po tym czasie delikatnie wyciągam łyżką jajka do przestygnięcia na 5min, a potem na 4min wkładam wszystkie do zimnej wody :-)
Gdy jajka przebywają w wodzie zajmuję się przygotowaniem
Tare
2 łyżki mirinu
100ml dashi
1/2 łyżki sosu sojowego
1/4 łyżeczki soli
podgrzewać składniki do rozpuszczenia się soli.
Ostudzić w kąpieli wodnej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz