- 2 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 szklanka białego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka musu jabłkowego lub pokruszonego ananasa
- 3/4 szklanki mleka (mleka roślinnego)
- 1 łyżka czystego ekstraktu waniliowego
- 3 szklanki startej marchewki (około 3 duże marchewki)
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, opcjonalnie
- 1/2 szklanki rodzynek, opcjonalnie
- Suche składniki wymieszać ze sobą dodać mleko, olej, krótko i lekko wymieszać łyżką, dołożyć marchew jabłka, rodzynki, orzechy i też bardzo delikatnie połączyć mieszając łyżką. Mieszanie mikserem lub długie mieszanie sprawią, że ciast będzie twarde i gumowe stąd tyle delikatności :)
- Można zrobić tradycyjną polewę z serka Filadelfia albo lukier cytrynowy lub zwyczajnie zjeść bez dodatków :) czasem robię polewę z czekolady i posypuję orzechami.
- Taaak, to ciasto jest bez jajek, jest to ciasto całkowicie wegańskie, lecz to tylko z tego powodu, że akurat jajka wyszły :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz