sobota, 19 listopada 2022

Cheong. Koreańska marmolada jabłkowa

 Cheong (ćoong )to nazwa różnych słodzonych produktów spożywczych
w postaci syropów, marmolad i przetworów owocowych.
W kuchni koreańskiej cheong jest używany jako baza do herbaty,
jako substytut miodu lub cukru w  ​​kuchni, jako przyprawa,
a także jako lek alternatywny w leczeniu przeziębienia
i innych drobnych chorób.

 




250g jabłek
250g cukru trzcinowego
20ml soku z cytryny


Jabłka myję w wodzie z sodą, obmywam w ciepłej wodzie.
Nie obieram ze skórki, pozbywam się środka, drobno kroję-można w kosteczkę, ja pokroiłam na szatkownicy do kapusty.
Jabłka wsypuję do słoików i zasypuję cukrem, na wierzchu wylewam sok z cytryny.
Gdy cukier się rozpuści cheong jest gotowy i można go używać. Marmoladę przechowuję w lodówce.

Do jednego ze słoików wkładam na wierz torebkę herbaty rooibos. 

 

Apple Tea. Rozgrzewająća herbata jabłkowa

80g marmolady jabłkowej
200ml wrzącej wody

Marmoladę zalewam wrzątkiem...i gotowe! ;)



Apple Tea. Herbata jabłkowa na zimno

80g marmolady jabłkowej
150g lodu
200ml wody gazowanej

Całą szklankę wypełniam lodem,
zalewam  wodą,
na wierzchu układam 2 łyżki marmolady, całość mieszam.


Apple Latte. Mleko jabłkowe

80g marmolady jabłkowej
150g lodu
200g mleka

Do szklanki

Marmoladę układam na dnie naczynia,
które następnie wypełniam lodem i zalewam zimnym mlekiem.

Jako dekorację, robię czapę ze spienionego mleka, posypuję odrobiną cynamonu, ozdabiam niewielką ilością marmolady.

 

Apple Yogurt Smoothie - Jogurt jabłkowy

100g jabłkowej marmolady
100g lodu
150ml mleka
30g jogurtu
 

wszystkie składniki zmiksować w melakserze


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz