Cheong (ćoong )to nazwa różnych słodzonych produktów spożywczych
w postaci
syropów, marmolad i przetworów owocowych.
W kuchni koreańskiej cheong
jest używany jako baza do herbaty,
jako substytut miodu lub cukru w
kuchni, jako przyprawa,
a także jako lek alternatywny w leczeniu
przeziębienia
i innych drobnych chorób.
250g jabłek
250g cukru trzcinowego
20ml soku z cytryny
Jabłka myję w wodzie z sodą, obmywam w ciepłej wodzie.
Nie obieram ze skórki, pozbywam się środka, drobno kroję-można w kosteczkę, ja pokroiłam na szatkownicy do kapusty.
Jabłka wsypuję do słoików i zasypuję cukrem, na wierzchu wylewam sok z cytryny.
Gdy cukier się rozpuści cheong jest gotowy i można go używać. Marmoladę przechowuję w lodówce.
Do jednego ze słoików wkładam na wierz torebkę herbaty rooibos.
Apple Tea. Rozgrzewająća herbata jabłkowa
80g marmolady jabłkowej
200ml wrzącej wody
Marmoladę zalewam wrzątkiem...i gotowe! ;)
Apple Tea. Herbata jabłkowa na zimno
80g marmolady jabłkowej
150g lodu
200ml wody gazowanej
Całą szklankę wypełniam lodem,
zalewam wodą,
na wierzchu układam 2 łyżki marmolady, całość mieszam.
Apple Latte. Mleko jabłkowe
80g marmolady jabłkowej
150g lodu
200g mleka
Do szklanki
Marmoladę układam na dnie naczynia,
które następnie wypełniam lodem i zalewam zimnym mlekiem.
Jako dekorację, robię czapę ze spienionego mleka, posypuję odrobiną cynamonu, ozdabiam niewielką ilością marmolady.
Apple Yogurt Smoothie - Jogurt jabłkowy
100g jabłkowej marmolady
100g lodu
150ml mleka
30g jogurtu
wszystkie składniki zmiksować w melakserze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz