Letnia sałatka z portulaki
1 duży ogórek (obrany z pestek, pokrojony wzdłuż na 4 kawałki i posiekany)
1 średni pomidor (posiekany);
½ szklanki (120 g) umytej portulaki (łodygi usunięte i posiekane; około garść);
1 jalapeño (posiekane i posiekane);
2 do 3 łyżek (30 do 45 ml) soku z cytryny (świeżego)
Sól i pieprz do smaku).
Na około cztery porcje.
Letnia sałatka z portulaki
1 duży ogórek (obrany z pestek, pokrojony wzdłuż na 4 kawałki i posiekany)
1 średni pomidor (posiekany);
½ szklanki (120 g) umytej portulaki (łodygi usunięte i posiekane; około garść);
1 jalapeño (posiekane i posiekane);
2 do 3 łyżek (30 do 45 ml) soku z cytryny (świeżego)
Sól i pieprz do smaku).
1 średni pomidor (posiekany);
½ szklanki (120 g) umytej portulaki (łodygi usunięte i posiekane; około garść);
1 jalapeño (posiekane i posiekane);
2 do 3 łyżek (30 do 45 ml) soku z cytryny (świeżego)
Sól i pieprz do smaku).
Na około cztery porcje.
Dopraw sałatkę do smaku. Stopniowo posypać solą, wymieszać sałatkę i smakować po każdym dodaniu soli. Aby uzyskać więcej smaku, dodaj sproszkowany czosnek lub zmielony czarny pieprz. Dodaj więcej soku z cytryny, jeśli chcesz, aby był bardziej kwaśny.
Chłodnik z portulaki i ogórka
1 zielony pomidor (w plasterkach);
1 średni szczypiorek (nowy);
3 ząbki czosnku (nowe i (obrane);
½ szklanki (120 g) umytej portulaki (liście i końcówki)
½ długiej papryczki chili;
¾ szklanki (180 ml) jogurtu greckiego;
2 łyżeczki (10 ml) octu wiśniowego;
½ łyżeczki (2,5 g) cukru;
Sól dla smaku);
½ czerstwego podpłomyka połamanego na kawałki;
2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Na około dwie porcje.
-
Zmiksuj składniki w blenderze lub robocie kuchennym . Pulsuj je, aż mieszanina będzie bardzo gładka i spójna. Dodaj więcej czosnku, aby uzyskać mocniejszy smak lub dodaj orzeźwiającego akcentu, dodając gałązki mięty.
- W razie potrzeby rozcieńczyć mieszaninę. Ten przepis daje stosunkowo gęstą zupę. Jeśli wolisz bardziej rozcieńczony, dodawaj po trochu wody, gdy mikstura jest jeszcze w blenderze. Zakryj, pulsuj i kontynuuj dodawanie wody, aż uzyskasz pożądaną.
By była bardziej sycąca i kremowa, dodaj jogurt. Dodawaj po trochu i mieszaj w blenderze, aby zmiksować nowy składnik. - Zupę podawać na zimno. Przenieś go do misek lub pojemnika do przechowywania. Schłodź w lodówce i podawaj, gdy ostygnie. Zupa może trwać do trzech lub czterech dni, jeśli jest przechowywana w zamkniętym pojemniku.
W razie potrzeby dodaj sól, cukier i inne składniki, aby uzyskać preferowany smak.Smażona portulaka
Przygotuj mąkę pszenną, jajka i bułkę tartą. Napełnij trzy średnie miski lub płytkie naczynia umiarkowaną ilością każdej z nich. Miski powinny zawierać tylko jeden ze składników. Ubijaj jajka widelcem, aż będą dobrze wymieszane.Jeśli podczas smażenia portulaki wyczerpie się jakiś składnik, dodaj trochę więcej.Czystymi rękami lub szczypcami weź czystą łodygę portulaki i obtocz ją mąką. Następnie zanurz go całkowicie w jajkach, pozwalając, aby nadmiar spłynął z powrotem do miski i przenieś go do bułki tartej, aby całkowicie ją przykryła. Powtórz ten proces ze wszystkimi łodygami. Smaż pojedynczo lub pozwól im smażyć się razem.Umieść patelnię na średnim ogniu i przykryj spód warstwą oliwy z oliwek. Przenieś roślinę na patelnię, gdy jest gorąca i smaż przez około pięć minut lub do momentu, gdy się zarumienią. Obróć, aby równomiernie usmażyć obie strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz