Cytat dnia:
Grzbiet koali to nie ścierka,
nie wysmaruj mu futerka!" ;P
1 duże jabłko
1 płaska łyżeczka kwiatu hibiskusa
jedna obierka pomarańczy długości 20cm
połówka kwiatu anyżu gwieździstego
1 strączek kardamonu
2cm świeżego imbiru
4-6 goździków
1/2 laski cynamonu
5-6 kawałków dzikiej róży
500ml wody
Jabłko kroję ze skórką na kilka większych kawałków, wrzucam do naczynia z wodą.
Dokładam wszystkie składniki oprócz imbiru i hibiskusa.
Naczynie przykrywam i gotuję na maleńkim ogniu do momentu gdy jabłko będzie w stanie rozpadu lub bardzo miękkie. No tak z 10, maksymalnie, 15 minut.
Wyłączam gaz czy też prąd i dorzucam imbir z hibiskusem i zaparzam jeszcze około 5 minut, pod przykryciem
Przecedzam płyn do filiżanki i słodzę miodem, pyyycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz