Jeśli chcesz poczuć się jak mieszkaniec Japonii to zrób ze mną smaczny obiad. Potrzebujesz do jego wykonania prostych i ogólnie dostępnych produktów.
Przygotowałam: marchewkę, brokuły, ryż i kurczaka :-)
Tak... wiem znasz te smaki i może nawet nie cierpisz brokuła i marchwi ale obiecuję, że w takiej formie bardzo Ci posmakują.
Zestaw ten jest niedrogi, banalnie łatwy w wykonaniu i zaskakująco pyszny :-)
Wiem, nie wygląda to jakoś łaaał, uhuuu, mmm... lecz ta niepozorna kompozycja może być miłym zaskoczeniem :-)
Ninjin Kinpira czyli marchewka
tradycyjna japońska przystawka jest jedną z niezbędnych japońskich potraw, często pojawiającą się w pudełku Bento
W taki sposób zrobiona marchew jest zupełnie inna, lekko skarmelizowana i z charakterem
Potrzebujesz:
2 małe marchewki (wzięłam jedną ogromną)
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka Mirinu (lub 1 łyżeczka cukru)
1,5 ~ 2 łyżki sosu sojowego
1/2 szklanki wody (lub bulionu dashi)
Marchew pokrój w julienne czyli w zapałkę.
Podgrzej olej sezamowy na patelni, dodaj marchewkę i smaż przez chwilkę na średnim ogniu. Dodaj mirin ( lub cukier) i sos sojowy. Wlej pół szklanki wody.
Gotuj marchew z sosem mirin i sojowym na wolnym ogniu, aż płyn wyschnie i marchew zostanie ugotowana, ale nadal trochę chrupiąca.
Gotową posyp uprażonym sezamem, można podawać na ciepło lub na zimno - jako dodatek do każdego posiłku :-) Ja do obiadu wolę na zimno :-)
Sałatka z drzewa brokułowego ;-)
2 główki brokułów lub jeden większy brokuł
Jak brokuły się gotują zrób ten prosty sos :-)
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 ząbki czosnku (przeciśnięte lub utarte)
½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżka octu ryżowego (lub jabłkowego albo z białego wina)
Odetnij twardą końcówkę łodygi, a następnie pokrój w taki sposób by każda brokułowa główka była na łodyżce i wyglądała jak małe drzewo.
Umieść brokuły w garnku i dodaj ¼ szklanki wody - tak tylko tyle i to w zupełności wystarczy.
Doprowadzić do wrzenia przy zamkniętej pokrywce i przez 10 minut gotuj średnim ogniu (najlepiej w garnku ze stali wtedy nic się nie poprzykleja). Będzie skwierczeć, burczeć i furczeć ale nie bój nic :-)
Otwórz pokrywkę i pozwól ostygnąć przez kilka minut.
Polej sosem, wymieszaj i gotowe :-)
Kurczak po japońsku
Zerknij proszę do tego linka
Tym razem kupiłam półkilogramowe opakowanie obranych z kości i skóry łydek kurczęcych (pałek czy jak to tam zwał), gotowałam je w całości, potem pokroiłam na kawałki - takie na jeden kęs do buzi. Po dwie pałeczki na osobę :-)
Ryż
Do obiadów zawsze przygotowuję ryż taką metodą jak robi się go do sushi. Oczywiście prościej można tylko ugotować i też będzie bardzo smaczny gdy poleje się go obficie wywarem powstałym z naszego duszonego kurczaka.
Z 1 szklanki suchego ryżu będzie sporo ugotowanego i na dwie osoby nawet za dużo ;-)
Heh, ryżu nie widać przysłoniło go mięsko, jednak trzeba dokupić więcej małych miseczek :-) te akurat służą do zapiekania i są zupełnie nieodpowiednie do japońskiego stylu jedzenia ale z braku laku... :-)
Heh, ryżu nie widać przysłoniło go mięsko, jednak trzeba dokupić więcej małych miseczek :-) te akurat służą do zapiekania i są zupełnie nieodpowiednie do japońskiego stylu jedzenia ale z braku laku... :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz