Przejrzałam trochę przepisów na necie lecz żaden nie miał w sobie składników, które chciałam wykorzystać i z tego to powodu powstał ten smakowity przepis.
2 piersi z kurczaka
20dag kurek
2-3 garście szpinaku
1 papryczka chili
120ml śmietany 30-36%
ser cheddar
2 -3łyżki masła
sól
pieprz
Na patelni rozgrzewam olej i na nim podsmażam nieutłuczone i nieubite posolone piersi kurczaka, lekko rumienię z obu stron po 4-5 minuty na każdej stronie tak by środek był niesurowy.
Odkładam i na tym samym tłuszczu smażę przez 3 minuty kurki.
Kroję na plasterki 1cm kurczaka i dorzucam do grzybów.
Mięso i kurki posypuję dwiema garściami szpinaku pokrojonego w paski i szybko zalewam śmietaną. Kroję cieniutko 1/2 papryczki chili (jeśli papryczka jest mała dodać całą).
Duszę wszystko maksymalnie przez 5 minut bo język ucieka już do samego tyłka :)
Nad patelnią ścieram ser cheddar i delikatnie poruszam kawałkami mięsa, na których osiadł, tak by zagęścił sos śmietanowy.
Wykańczam dodając tylko czarny pieprz.
Ser jest słony więc nic nie solę podczas duszenia.
Do sosu z mięsem dodaję ugotowany makaron i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz