http://www.greencookies.pl/ciasta-i-desery/desery/318-haupia-hawajski-deser-kokosowy.html
400g mleka kokosowego
1szkl. mlek
0,5szkl. wody
0,5szkl. mąki ziemniaczanej
0, szkl. cukru
ok. 0,75 szkl. wiórków kokosowych
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej i 0,5 szklanki wody mieszam ze sobą dokładnie. Odstawiam.
Do garnka
wlewam mleko kokosowe, 1 szklankę mleka oraz wsypuję 0,5 szklanki cukru.
Mieszam. Doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam ogień.
Wodę z
mąką ziemniaczaną ponownie mieszam i cienkim strumyczkiem wlewam do
garnka z mlekiem kokosowym. Druga ręką energicznie mieszam zawartość
garnka. Ciągle mieszając podgrzewam, aż masa zgęstnieje (1 – 2 minuty).
Gorącą
masę od razu przekładam do płaskiego naczynia. U mnie jest to
prostokątna blacha do pieczenia wyłożona folią aluminiową. Schładzam w
temperaturze pokojowej, a następnie wstawiam do lodówki na minimum
godzinę.
Wiórki kokosowe krótko mielę w młynku do kawy, aby powstał kokosowy proszek.
Kokosową
masę wyjmuję z lodówki. Kroję na małe kwadraty i od razu obtaczam w
zmielonych wiórkach kokosowych. Przechowuję w lodówce. Podaję dobrze
schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz