sobota, 21 maja 2016

Hawajski deser kokosowy Haupia

http://www.greencookies.pl/ciasta-i-desery/desery/318-haupia-hawajski-deser-kokosowy.html



400g mleka kokosowego

1szkl. mlek

0,5szkl. wody

0,5szkl. mąki ziemniaczanej

0, szkl. cukru

ok. 0,75 szkl. wiórków kokosowych 


0,5 szklanki mąki ziemniaczanej i 0,5 szklanki wody mieszam ze sobą dokładnie. Odstawiam.


Do garnka wlewam mleko kokosowe, 1 szklankę mleka oraz wsypuję 0,5 szklanki cukru. Mieszam. Doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam ogień.


Wodę z mąką ziemniaczaną ponownie mieszam i cienkim strumyczkiem wlewam do garnka z mlekiem kokosowym. Druga ręką energicznie mieszam zawartość garnka. Ciągle mieszając podgrzewam, aż masa zgęstnieje (1 – 2 minuty). 


Gorącą masę od razu przekładam do płaskiego naczynia. U mnie jest to prostokątna blacha do pieczenia wyłożona folią aluminiową. Schładzam w temperaturze pokojowej, a następnie wstawiam do lodówki na minimum godzinę.


Wiórki kokosowe krótko mielę w młynku do kawy, aby powstał kokosowy proszek.


Kokosową masę wyjmuję z lodówki. Kroję na małe kwadraty i od razu obtaczam w zmielonych wiórkach kokosowych. Przechowuję w lodówce. Podaję dobrze schłodzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz