sobota, 24 listopada 2012

Pancakes - amerykańskie placuszki śniadaniowe

Pancakes wg. przepisu Bajaderki




2 szklanki maki
4 łyżeczki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 1/2 szklanki maślanki

1/2 szklanki mleka
2 duże jajka (żółtka oddzielone od bialek)
4 łyżki rozpuszczonego masła



Masło rozpuścić i trzymać bardzo cieple. 
Suche składniki dobrze wymieszac w misce. Maślankę wymieszać z mlekiem w osobny naczyniu, dodać białka i dobrze wymieszać.  
Żółtka wlać do malej miseczki i stopniowo, ciągle   mieszając wlewac gorące masło - powinna utworzyć sie gesta emulsja, wlac ja do mieszanki mleczno-maslankowej, dobrze wymieszac. Calosc wlac od razu do suchych skladnikow i wymieszac tylko do momentu az skladniki sie polacza. Masa moze wygladac na lekko grudkowata, tak ma byc. Ukladac placuszki wielkosci 1/4 szklanki na rozgrzanym tluszczu (najsmaczniejsze sa smazone na masle oczywiscie) i smazyc 2-3 minuty na pierwszej stronie, przewrocic i dosmazyc 1-2 minuty na drugiej. Podawac z syropem klonowym, lub kazdym innym, smazonymi jablkami.
.......................................................................................
Moje pankejki smażyłam na całą patelnię (20cm średnicy) -tak by wyglądem przypominały te oryginalne amerykańskie :-) 
Do pancakes udusiłam jabłka z dodatkiem cynamonu :-)
Placuszki są genialne, lekkie, puszyste i piankowe, mniamć :-) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz