Pancakes wg. przepisu Bajaderki
2 szklanki maki
4 łyżeczki cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki mleka 2 duże jajka (żółtka oddzielone od bialek) 4 łyżki rozpuszczonego masła
Masło rozpuścić i trzymać bardzo cieple.
Suche składniki dobrze
wymieszac w misce. Maślankę wymieszać z mlekiem w osobny naczyniu, dodać białka i dobrze wymieszać.
Żółtka wlać do malej miseczki i
stopniowo, ciągle mieszając wlewac gorące masło - powinna utworzyć sie
gesta emulsja, wlac ja do mieszanki mleczno-maslankowej, dobrze
wymieszac. Calosc wlac od razu do suchych skladnikow i wymieszac tylko
do momentu az skladniki sie polacza. Masa moze wygladac na lekko
grudkowata, tak ma byc. Ukladac placuszki wielkosci 1/4 szklanki na
rozgrzanym tluszczu (najsmaczniejsze sa smazone na masle oczywiscie) i
smazyc 2-3 minuty na pierwszej stronie, przewrocic i dosmazyc 1-2 minuty
na drugiej. Podawac z syropem klonowym, lub kazdym innym, smazonymi
jablkami.
.......................................................................................
Moje pankejki smażyłam na całą patelnię (20cm średnicy) -tak by wyglądem przypominały te oryginalne amerykańskie :-)
Do pancakes udusiłam jabłka z dodatkiem cynamonu :-) Placuszki są genialne, lekkie, puszyste i piankowe, mniamć :-) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz