Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek
Składniki:
1 szklanka ryżu
0,5l mleka
szklanka soku z pomarańczy
1 mandarynka
skórka z jednej cytryny
cukier
nektar bananowy
Na patelni roztapiam 2 łyżki masła, wsypuję suchy ryż i otartą skórkę z jednej cytryny, mieszam wszystko i przesmażam chwilę, cały czas mieszając łopatka, aż ryż się zeszkli.
Do ryżu wlewam szklankę soku z pomarańczy (jako zamiennik wina) i dodaję wyciśnięty sok z jednej mandarynki.
Gotuję do momentu ryż wchłonie cały sok.
W osobnym naczyniu podgrzewam około pół litra mleka.
Do ryżu dodaję cukier.
Gorące mleko wlewam małymi porcjami - około 2 łyżki - cały czas mieszam i pilnuję.
Kolejną porcję dolewam gdy poprzednia zostanie zredukowana.
Cały proces trwa około 40-50 minut.
Jeszcze dodaję pół szklanki nektaru bananowego z kartonika i chwilkę podgrzewam.
Risotto podaję na ciepło.
Ma ono smak sernika o smaku pomarańczy :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz